Monday, November 2, 2009

Fredrik, kungahuset, hemlöshet och död

Det finns mycket att kritisera vår stadsminister Fredrik Reinfeldt för men den här krönikan ska handla om oförskämt slöseri med både skattepengar, slott och liv. Liberaler som Fredrik älskar att slänga begreppet jämlikhet hit och dit och försöka lura i oss att det är något de faktiskt gillar och vill ha.

I våras berättade vår statsminister om hans och regeringens bröllopspresent till Kronprinsessan Victoria och hennes karl Daniel W, nämligen dispositionsrätten (disposition - förfogande) till Haga slott. Men, statsministern själv vill inte uttrycka det som en present, nå vad ska det då ses som en gåva som främjar jämlikhet? Knappast.

Haga slott utanför Solna, har tidigare agerat tillhåll för regeringsöverläggningar och övernattningsbostad. Främst verkar det dock ha fungerat som gästbostad för besökande politikerpampar i samspel med utrikesdepartementet, detta enligt Statens fastighetsverk. Under tidigare delen av 1900-talet agerade slottet som boende för hemlösa barn, det blåser inte riktigt de vindarna 2009. Reinfeldt själv erkänner att "slottet inte varit särskilt flitigt utnyttjat de senaste åren". Och visst känns det underbart fel och faktiskt helt sjukligt att stället äntligen får bebos av ingen annan än kronprinsessan Victoria och hennes karl?

I tider där finanskrisen flåsar oss "på golvet" i nacken och bostadssituationen är helt åt helvete har kungahuset (hovhuset) fått 57,43 miljoner bara i år, enligt hovets hemsida och förväntas anslag på 25 miljoner bara inför själva vigseln av Victoria och Daniel 2010, i detta räknas inte slottsstatens anslag på 54,7 miljoner kronor in. Och eftersom Haga slott måste underhållas flitigt när kronprinsessan bor där kommer ytterligare 3.5 miljoner ges till monarkin per år. Detta anser vår riksdag vara vettigt att lägga våra pengar på. Fredrik, är det detta du kallar jämlikhet?

Är det värt alla pengar till kungahuset kan det frågas? Varje dag passerar de flesta av oss personer som lever i fattigdom, utan pengar, utan papper, utan bostad - utan trygghet. Personer som lever i en ofantlig och grym otrygghet medan kronprinsessan FÅR ett slott av Fredrik & CO där hon med respektive kan bo. Det är inte en jämlikhetspolitik förd av Fredrik som gör att Victoria och Daniel får ett slott, medan vi tvingas stå i bostadsköer i flera år för att sedan höra att vi tjänar för lite, eller inget alls, har betalningsanmärkningar, inga papper, eller är för unga för att få ett vitt förstahandskontrakt.

Att ge bort ett slott som bostad åt två personer är ett hån mot alla de personer som idag är hemlösa. Det är ett brev med texten ”varsågod att dö i vinter, du är för betydelselös för mig” undertecknat vår statsminister. Jag är helt övertygad om att Fredrik inte skulle palla en natt på en kall fuktig träbänk med rivit och kliande tidningspapper innanför kläderna. Det kan snackas mycket om att Sverige är ett välfärdsland men den politik Fredrik bedriver förespråkar en välfärd för de som redan har och som gärna roffar åt sig mer på andras bekostnad, precis som Fredrik själv. Det är inte och kommer aldrig kunna bli jämlikt i ett samhälle som är byggt på ett hierarkiskt system där vi sätter olika värde på människors liv beroende på hur mycket pengar och status vi har.

Riksdagspartierna må uttrycka olika åsikter om monarkin och kungahuset, de kan hävda bu eller bä men i slutändan, vi vet ju alla, att de i realiteten inte tänker göra ett dyft åt det. Inte direkt demokrati direkt. För, det ser bra ut att låtsas vara radikaler. Det ser bra ut att hävda motsatsen ur oppositionssynpunkt. Det ser bra ut att hävda humanism oavsett vilket "håll" partierna låtsas dra åt. S a m e s h i t d i f f e r e n t n a m e. Men nu handlar den här texten om Fredrik Reinfeldts flört med kungahuset och eftersom vi vet hur mycket riksdagspartierna älskar begreppet jämlikhet är det en diskussion om bostadsbrist, hemlöshet, monarki och död . En diskussion som vill mena att hela det system Fredrik företräder är fyllt av förtryckare och förtryckta.

Jag tänker inte betala för att Fredrik pissar bort våra pengar till något som symboliserar och förespråkar heteronormativitet, "opolitisk representation", konservativa könsroller och kärnfamilj och helt skiljda liv där folk kan födas in i en guldsked-i-röven-rikedom. Jag tänker inte betala för att deras trädgård ska ha fräsch grön gräsmatta med fint klippta buskar i olika former. För vart är våra gräsmattor och bostäder? Detta, Fredrik Reinfeldt är inte jämlikhet och ett tydligt exempel på att du inte bedriver en politik som handlar om att alla har rätt att överleva dagen och natten. Jag håller dig ansvarig för alla personer som på grund av att de saknar bostad kommer dö inom de närmsta månaderna. Mördare skulle du kunna kallas, och det är precis vad du är.

No comments:

Post a Comment