Saturday, March 8, 2008

Ta natten tillbaka 2008

På den internationella kvinnodagen, lördagen den 8 mars så hölls det en lyckad 'Ta natten tillbaka'- demonstration. I år så började den på Sergelstorg och avslutades på Stureplan tre timmar senare.

Talarlistan var radikal och varierande. Det som togs upp var synen på papperslösa, våldtäkter och kvinnors situation på arbetsplatser och i samhället för övrigt. Det hölls inte bara tal utan det var även liveframträdanden i form av både musik och gatuteater.

Under demonstrationens gång så skreks det slagord och det bjöds på dans. Stämningen var på topp!
En av höjdpunkterna var när tåget stannade under Mäster Samuelsgatan och dansade i takt med samba-trummorna. På väg mot Stureplan passerade tåget Berzelii park där det sköts upp fyrverkerier under jubel.

En del män kunde inte hålla sig borta och acceptera det faktum att det var en separatistisk demonstration. Men de fick snabbt veta att de inte var välkomna.
Feminismen är en del av klasskampen och det märktes tydligt när tåget anlände till Stureplan.
Genom vår närvaro väcktes det många känslor bland den festande överklassen och deras rövslickare.

Det blev snabbt en hätsk stämning då de hånade oss och spottade på oss, därmed spottade de på kvinnokampen. Vi visade att Stureplans gator inte tillhör de utan den 8e mars så är gatorna våra.
Med hjälp av en projektor kläddes Sturegallerians fasad av feministiska symboler och bilder på starka kvinnor genom historien och därmed anser vi att det var mycket lyckad och peppande demonstration.

Varje dag ska vara en kamp i riktning mot jämställdhet och visad solidaritet gentemot varandra.

Ingen klasskamp utan kvinnokamp.
Leve feminismen, krossa kapitalismen!

No comments:

Post a Comment